자운고비누

페이지 정보

profile_image
작성자춘자 조회 73회 작성일 2020-10-02 12:27:51 댓글 0

본문

Jaungo Soap│Cold Process soap│자운고비누 만들기

안녕하세요 Dio입니다.
오늘의 영상은 최근 한국에서 유명한 "자운고 인퓨즈 오일"을 활용한 비누입니다.

자운고는 동양의학에서 적게는 한두가지 부터 많게는 13가지 이상의 한약재를
오일에 인퓨즈를 하여 피부 치료제로 사용했던 연고였습니다.

흔히 자운고는 가려운과 피부 각질을 진정시키는 효과가 좋다고 해서 연고타입으로 많이 사용하지만
저는 이번 기회에 비누로 만들었습니다.

피부가 건조한 저에게 딱 맞는 비누거든요 =)
자운고 오일이 있다면 연고 외에도 비누로 만들어서 활용해보세요.
부드러운 질감이 사랑스러운 비누가 완성됩니다.

※비누 만들기 전 주의사항

1. 가성소다는 강알칼리성 물질이므로 환기가 잘 되는곳에서 작업을 하시고,
반드시 장갑과 안경, 마스크를 착용하여 화상을 입지 않도록 주의하셔야 합니다.

2. 반드시 액체에 가성소다를 넣으셔야 합니다.
반대로 넣으실 경우 내용물이 튀어 화상의 위험이 있습니다.

3. 모유나 우유와같은 유제품을 사용하 실 경우 가성소다를 섞었을 때 40˚C 이상 올라가지 않도록
온도체크를 틈틈히 해주세요.

4. 비누반죽은 강알칼리성 상태이므로 절대 맨손으로 만지지 마세요.

5. 완성된 비누는 비누화의 안정이 되어있지 않으므로 곧바로 사용할 수 없습니다.
약 6주에서 7주동안 그늘지고 바람이 잘 통하는곳에서 충분한 건조와 숙성을 거친 후에 사용하세요.

제 영상이 유익한 정보가 되었다면 구독과 좋아요 부탁드립니다 =)

Hello this is Dio.
Today’s video is on making soap using “Jaungo infuse oil”, a traditional material that is well known in Korea.

Jaungo is an asian skin ointment that is made by infusing up to thirteen different oriental medicines. It was used to treat skin diseases.

Jaungo is usually made into ointments since it is well known for soothing itchiness and dry flakes, but I made it into a soap.

This is a soap that is perfect for me who has dry skin. :)
If you have Jaungo oil, try making a soap out of it too.
It creates a lovely soap with a soft texture.

※ Let's start with the things to be cautious about.

1. Sodium Hydroxide ( NaOH=40.00) is highly alkalic. Please ensure you put on your gloves, safety glasses, and mask at all time to prevent any burns.

2. Please put NaOH into the liquid. Not other way around. (NaOH = Solute, Liquid = Solvent)

3. When using dairy products such as breast milk or milk, please regularly check the temperature of the liquid-NaOH mixture to make sure the temperature doesn't go above 40˚C.

4. Do not touch the soap mixture with bare hands.

5. The finished soap cannot be used immediately. It can be used after six to seven weeks of drying and fermenting in shady and windy place.

If this video was helpful to you, please make sure to leave thumbs up and subscribe. =)

Equipments
Camera : Nikon
Lens : AF-S DX NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G
Edit : Adobe Premiere Pro CC

Produce \u0026 Film by Dio
Edit by HUEY
Translate by GAMJA

Instagram https://www.instagram.com/diodiio._.v/
Blog https://blog.naver.com/bboggumbob